Het was extra druk op de Nederlandse transfermarkt voor voetballers in maanden na het WK 2014.
Evenals in veel andere Europese voetballanden hebben Nederlandse clubs op de laatste dag voor het sluiten van de transfermarkt nog druk gehandeld.
De KNVB meldde dinsdagochtend dat er in de laatste 24 uur nog 57 spelers zijn overgeschreven. De laatste was Jerson Cabral, die officieel om 23.52 uur op huurbasis van FC Twente naar Willem II verhuisde.
533 spelers wisselen van club
In totaal zijn er in de afgelopen transferperiode (10 juni – 1 september) in totaal 533 spelers van club veranderd. Daarbij zijn 147 spelers naar het buitenland vertrokken, 108 zijn er naar Nederland gekomen en 278 voetballers zijn binnen Nederland van club gewisseld. Van de 533 transacties gaat het in 65 gevallen om verhuur.
In vergelijking met vorig jaar zomer, toen 471 spelers werden overgeschreven, heeft de KNVB in de afgelopen periode aanzienlijk meer transfers afgehandeld.
Feyenoord profiteert van WK
Feyenoord lijkt in de eredivisie de belangrijkste speler op de handelsmarkt te zijn geweest. De ploeg die het sinds de financiële malaise noodgedwongen met eigen talenten moest doen, plukte deze zomer de vruchten van het succes in de competitie dat daarmee werd bereikt. Of die vruchten zoet of wrang smaken, dat zal nog moeten blijken.
Feyenoord was voor de zomerstop nog hofleverancier van Oranje, maar door het succesvolle WK in Brazilië meldden de buitenlandse clubs zich ineens bij technisch directeur Martin van Geel, met succes. Van Geel verkocht Grazziano Pellè (Southampton), Stefan de Vrij (SS Lazio), Bruno Martins Indi (FC Porto) en Daryl Janmaat (Newcastle United).
Die transfers leverden de Rotterdammers zo'n 30 miljoen euro op, waardoor Feyenoord ineens weer financieel gezond is. De keerzijde is echter het verlies van de bepalende spelers van vorig seizoen. Feyenoord haalde onder anderen Khalid Boulahrouz (transfervrij), Bilal Basaçikoglu (sc Heerenveen), Jens Toornstra (FC Utrecht) en Karim El Ahmadi (Aston Villa) als vervangers naar in De Kuip.
Het opmerkelijkste nieuws uit Rotterdam was echter dat Kenneth Vermeer, op het tweede plan geraakt bij Ajax, gaat keepen voor Feyenoord.
Ajax-trainer Frank de Boer stelde dat hij het jammer vond dat de concurrent daardoor sterker wordt, terwijl Ajax zelf de hand op de knip houdt. De Amsterdammers haalden wel Nick Viergever (AZ) en Diederik Boer (PEC Zwolle), maar raakten Daley Blind kwijt (Manchester United).
Strijd om Eto'o
Toch was Ajax tijdens de zomermaanden wel betrokken bij de transfer die de gemoederen het meest bezighield. Samuel Eto'o zou hebben overwogen om in de nadagen van zijn loopbaan in de ArenA te gaan voetballen. De 33-jarige Kameroener koos uiteindelijk voor Everton, na Ajax lang aan het lijntje te hebben gehouden.
PSV had naar eigen zeggen ook de vraag gekregen van Eto'o's management of de Eindhovenaren belang hadden bij zijn diensten. PSV bedankte vriendelijk, omdat de club Luuk de Jong al had overgenomen (Borussia Mönchengladbach). Bovendien wist PSV Memphis Depay en Georginio Wijnaldum langer in Eindhoven te houden. Karim Rekik (voor de tweede keer van Manchester City) en de Mexicaanse WK-ganger Andrés Guardado (Valencia) worden gehuurd.
FC Twente zag Quincy Promes (Spartak Moskou) en Dusan Tadic (Southampton) vertrekken. Met het geld dat die transfers opleverden werden Hakim Ziyech (sc Heerenveen) en Kamohelo Mokotjo (PEC Zwolle) gehaald.
Grof geld in Britse premier league: Van Gaal krijgt dure spelers
De 20 clubs in de Premier League in Engeland hebben in de afgelopen transferperiode ruim 1 miljard euro uitgegeven aan nieuwe spelers. Volgens de BBC en het accountantsconcern Deloitte gaat het om een totaalbedrag van 835 miljoen pond, omgerekend ongeveer 1,06 miljard euro. Nooit eerder waren de uitgaven op de spelersmarkt zo hoog in één land. De clubs in de Spaanse La Liga, de nummer 2 op de lijst met de meeste investeringen in nieuwe spelers, trokken 425 miljoen pond uit voor versterkingen.
Manchester United, de club van trainer Louis van Gaal, had het meeste geld over voor nieuwe spelers. Met Ángel di Maria (Real Madrid) als duurste aankoop (75 miljoen euro) gaf de 20-voudige landskampioen ongeveer 190 miljoen euro uit aan aanwinsten.
Door aanzienlijk hogere inkomsten uit onder meer tv-contracten hebben de Engelse clubs meer geld dan ooit om te investeren.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl